EL GÈNERE

Com era la vida de les dones a l'edat moderna?

Durant els segles XVI i XVII, es va construir un sistema ideològic que va contribuir a subordinar, enclaustrar i mediatitzar tot tipus d'activitat que podia desenvolupar una dona. La conseqüència més immediata d'aquest sistema va ser que les dones fossin considerades "un sexe socialment inferior i devaluat".

Les dones durant aquesta època van ser relegades constantment a l'àmbit privat, preservant la vida pública exclusivament per als homes. L'educació que rebien les nenes i joves tenia com a objectiu que fossin filles i esposes submises i, al mateix temps, sostenidores de tot el treball domèstic. En aquell temps, es dividia a les dones en solteres, casades, vídues i monges.

Diego de VELÁZQUEZ, Vell fregint ous,


Els escriptors moralistes del segle XVI escribien textos per a dones que sabien llegir, generalment  de classe mitjana i alta. Posteriorment, aquestes normes de comportament, van ser imitades per les dones dels estaments més baixos, però els estils de vida i les relacions de subordinació eren molt diferents segons el seu estatus social.
Joahnes VEERMER, dama de groc, 1665

Malgrat el control social a què estaven sotmeses, les dones apareixen com subjecte de l'acció històrica. El col·lectiu femení va oposar amb una resistència sorda i tenaç a les formes de dominació de les que eren objectes. Les dones, en la mesura de les seves possibilitats, es van desviar de la norma marcada i van intentar superar les limitacions imposades.
Abadesses dels convents i algunes reines, com Isabel I de Castella, Elisabet I d'Anglaterra i Caterina II de Rússia, van exercir un clar poder polític.

Anònim, Isabel I d'Anglaterra, 1589

En l'àmbit militar destaquen la pirata Anne BonnyCatalina d'Erauso i la conqueridora Inés Suàrez. Pel que fa a la cultura, algunes dones van tenir un paper públic rellevant. Les pintores Sofonisba Anguissola i Artemissa Gentilleschi, l'escultora Luisa Roldán, les escriptores Santa Teresa de Jesús, Juana Inés de la Cruz, Apra Behn i Marie de Gournay, i la matemàtica Maria Gaetna Agnesi en són exemples.

Sofonisba ANGUISSOLA, autorretrat, 1556

També cal recordar a totes les dones condemnades per bruixeria. Entre 1450 i 1750 hi ha registrats a Europa uns 110000 judicis i unes 60000 execucions de "bruixes". El motiu principal d'aquesta cacera era eliminar a les dones que tenien un coneixements sobre medicina. Cal tenir en compte que moltes d'aquestes "bruixes" eren llevadores i remeieres que proveïen d'herbes abortives i anticonceptives a les altres dones.

Activitat 1
Llegeix aquest text i fes les activitats que hi ha a continuació:

"Feliç tu, lector, si no pertanys a aquest sexe a qui es neguen tots els béns quan se li treu la llibertat. De la mateixa manera se li neguen també les virtuts, apartant-lo dels càrrecs, els oficis i les funcions públiques, per concedir-li, com a única felicitat i com a única virtut, la ignorància, la servitud la facultat de fer el ximple si vol tenir aquest rol. Feliç també qui pot ser savi sense crim. La teva condició d'home et concedeix, per la mateixa raó que es priva a les dones, poder fer accions de grandesa i escriure discursos d'exquisida especulació."
Marie de GOURNAY, Gruege de les dones, 1626



a) Aquest text és una font primària o secundària? Argumenta la resposta.
b) Quina és la idea principal del text?
c) Quin és el greuge que exposa l'autora?
d) Busca informació sobre Marie de Gournay i fes-ne una fitxa bibliogràfica.
e) Que va ser la "querella de les dones"?